‘Tanja: dagboek van een guerrillera’ is genuanceerd maar enigszins onnodig

Recensie Film

Documentaire De Nederlandse Tanja Nijmeijer werd twintig jaar geleden wereldberoemd, toen bekend werd dat ze zich had aangesloten bij de FARC. In een genuanceerde documentaire vertelt ze haar eigen verhaal, al voegt het weinig toe aan wat we al wisten.

Beelden uit Tanja – dagboek van een guerrillera. Boven: Tanja Nijmeijer nu. Onder: Nijmeijer in de FARC-dagen.

Beelden uit Tanja – dagboek van een guerrillera. Boven: Tanja Nijmeijer nu. Onder: Nijmeijer in de FARC-dagen.

Is Tanja Nijmeijer een vrijheidsstrijder of een terrorist? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van een aantal factoren: hoe definieer je ‘terrorist’, wat vind je van de FARC, de guerrillabeweging waar Nijmeijer zich in 2002 bij aansloot, en ook je oordeel over Colombia zal een rol spelen. Is dat een narcostaat, een ‘failed state’ of een Latijns-Amerikaans land waar de ongelijkheid zo groot is dat de bevolking, veelal arme boeren, wel genoodzaakt is een klassenstrijd te voeren?

Media wisten wel raad met de mediagenieke Tanja, een jonge vrouw in de jungle, met mitrailleur in de aanslag. Bovendien allitereerde haar voornaam zo mooi vonden koppenmakers. In de documentaire Tanja – dagboek van een guerrillera komen ‘terreur-Tanja” en alle mogelijke varianten daarop voorbij. De mening lag al min of meer klaar, Tanja was naïef en werd voor propagandadoeleinden gebruikt door de FARC. In de documentaire over haar, ze doet haar verhaal in drie talen, maakt ze zonneklaar dat het haar bewuste keuze was om zich bij de FARC aan te sluiten. Ze is sociaal bewogen en ziet de aan de staat verbonden, meedogenloze paramilitaire organisaties die het opnamen tegen de FARC als staatsterreur waarop best met geweld geantwoord mag worden.

https://www.youtube.com/watch?v=pKg3TrhkS4Q Lees ook een interview met Tanja Nijmeijer over de documentaire: ‘Ik had geen idee dat ik zo’n mediahype was geworden’

Tanja – dagboek van een guerrillera probeert genuanceerd alle kanten van het bloedige conflict te belichten, maar kiest partij voor Nijmeijer. Maker Marcel Mettelsiefen heeft duidelijk sympathie voor haar, in tegenstelling tot de kritische journalist die in archiefbeelden wordt opgevoerd en tegen wie Tanja zegt: „Ik dacht dat dit een interview was, geen berechting.”

Mettelsiefens documentaire laat goed zien hoe ideeën over Nijmeijer gekleurd worden door de bubbel waar je in zit, ook twintig jaar geleden al. Welke krant je leest en welke actualiteitenrubriek je kijkt, kleurt onvermijdelijk je blik en oordeel. Daarom is het fijn dat zij nu zelf haar verhaal doet, hoewel de documentaire vrij weinig toevoegt aan haar autobiografie uit 2021 en de vele interviews die zij al gaf.